Algemene Tips
Voorbereiden
Bedenk van tevoren goed wat je wilt gaan doen als je aan de slag gaat om cupcakes te maken. Het is belangrijk dat je sommige ingrediënten op kamertemperatuur laat komen. Hoeveel gram heb je nodig, heb je alles in huis? En heb je het juiste gereedschap om de mooiste decoraties te kunnen maken. Goed gereedschap en goede kwaliteit ingrediënten zijn een belangrijke sleutel tot succes! Bezuinig hier dan ook liever niet op, een paar dubbeltjes meer betalen voor een goede roomboter of meel is echt een wereld van verschil in het eindresultaat!
Lees het recept dat je wilt gaan maken goed door, dan kan er niks misgaan!
Afkoelen
Haal de cupcakes uit de oven en haal ze na een minuutje voorzichtig uit het bakblik. Trek niet aan de papiertjes, maar laat ze een beetje uit het bakblik vallen door het bakblik schuin te houden. Zet de nog warme cupcakes op een rooster zodat ze goed kunnen afkoelen. De papieren bakvormpjes kun je om de gebakken cupcakes laten zitten.
Mooie swirls maken
De decoratietechniek die het meest gebruikt word zijn mooie swirls van een topping/frosting. Dit doe je met een spuitzak of spatel.
Swirl maken met spuitzak
Gebruik een wegwerpspuitzak of een herbruibare spuitzak. Voor het mooiste resultaat gebruik je voor cupcakes grote jumbo tips. Dit zijn tips van 5 cm lang met een doorsnede van 2 cm. Plaats de door jouw gekozen tip in de onderkant van de spuitzak. Wanneer je grote tips gebruikt, zul je soms een grotere opening moeten knippen in de onderkant van de spuitzak. Dit doe je ook bij wegwerpspuitzakken. Knip beetje bij beetje een klein puntje van de onderkant af, zodat je niet te veel afknipt.
Zet de lege spuitzak met de tip erin in een hoge beker of hou de zak in je hand en sla de bovenkant om zodat je de zak goed kunt vullen. Met een spatel vul je de zak tot halverwege, niet te vol. Knijp met je duim en vingers de spatel steeds ‘schoon’ om zo min mogelijk te knoeien. Draai het uiteinde van de zak rond terwijl je met de andere hand de zak stevig vast houdt, zodat alle lucht ontsnapt. De topping komt nu goed op elkaar in de zak te zitten en is klaar voor gebruik. Voordat je begint met het spuiten van de topping spuit je eerst een klein beetje topping op een bordje. Nu is de topping helemaal in het onderste van de tip gezakt en kun je beginnen.
Hou de gevulde spuitzak net ietsje boven de cupcake. Werk van buiten naar binnen, van binnen naar buiten of recht naar beneden. Oefen of 1 cupcake totdat je de gewenste swirl te pakken hebt!
Swirl maken met een spatel
Gebruik hiervoor een spatel. Het beste kun je er een gebruiken met een handvat in een hoek, zodat je meer controle hebt over de beweging. De frosting mag lekker dik en luchtig zijn. Het eindresultaat hoeft niet perfect te zijn bij deze methode. Het mag best een beetje rommelig zijn.
Begin met een flinke bol topping. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld twee lepels of de spatel zelf. Plaats het bolletje frosting op de cupcake.
Druk nu zacht met de spatel op het bolletje en duw de frosting naar de buitenkant. Draai de cupcake in je hand of op het aanrecht zodat je de crème goed verdeeld over de bovenkant van de cupcake. Strijk de frosting mooi glad. Strijk nu met een spatel de bovenkant van de frosting eraf. Als laatste maak je een kleine cirkel beweging met de spatel zodat er een spiraalvorm ontstaan in de frosting.
Fondant
Rolfondant is fondant dat kneedbaar en uitrolbaar is en kun je gebruiken om cupcakes te bedekken of om decoraties mee te maken voor op je cupcakes. Je kunt het kant en klaar kopen of zelf maken. Je kunt fondant ook vloeibaar gebruiken. Bijvoorbeeld door de bovenkant van de cupcakes in warme vloeibare fondant te dopen en uit te laten harden. Resultaat: een dun laagje fondant.
Fondant kleuren met kleurstof gels
Je kan rolfondant kleuren in alle kleuren met levensmiddelen kleurstof. Gebruik het liefs een gelvorm (pasta) en liever geen vloeibare kleurstof. Als fondant namelijk te nat wordt is het moeilijk te bewerken. Enkele druppeltjes kleurstof is genoeg om de fondant te kleuren. Gebruik altijd wegwerphandschoenen en kleur niet te grote stukken fondant tegelijkertijd. Zo gaat het kleuren van fondant makkelijk en snel.
Fondant bewaren
Zorg er voor dat je de rolfondant die je niet gebruikt, in een plastic afsluitbare doos bewaart. Anders droogt de rolfondant uit en kun je er niet meer mee werken. Het ligt aan het merk rolfondant dat je gebruikt of de rolfondant zacht blijft of meer uithard.
Gebruik voor lichte decoraties een beetje water om de decoratie vast te plakken op de cupcakes. Voor het bedekken van de cupcakes met rolfondant kun je de achterkant van de fondant insmeren met een beetje water of een laagje frosting gebruiken. Voor zwaardere decoraties gebruik je eetbare lijm.
Decoraties van fondant maken
Fondant uitsteken:
Snij een plak fondant af van het blok fondant. Kneedt dit eerst met je handen lekker soepel, en rol het daarna uit met een non-stick rolstok op een schoon en glad oppervlak. Bestuif het oppervlak met een klein beetje poedersuiker of bloem voor je gaat uitrollen. Rol de fondant uit tot een dikte van ongeveer een halve centimeter. Steek de fondant uit met de uitsteker.
Figuren maken/boetseren:
Snij een plak fondant af van het blok fondant. Kneedt dit eerst met je handen lekker soepel, en begin dan met het maken van elk gewenst figuur! Gebruik kleine kommetjes of stukjes opgerold keukenpapier om de fondant in een bepaalde vorm te laten drogen.
Hulpmiddelen voor Rolfondant
Rolstok:
Met een non stick rolling pin, rol je moeiteloos fondant en marsepein uit tot de juiste dikte. Met de rolling pin beperk je tevens het gebruik van bloem en poedersuiker, zodat de structuur van je product in tact blijft.
Smoother:
Gebruik de fondant smoother om je uitgerolde fondant super glad te maken. Zo bereik je het makkelijk en snel het mooiste resultaat. Ook voor beklede cupcakes en cakes gebruik je de smoother om een nog gladder oppervlak te krijgen.
Uitstekers:
Je kan elke uitsteker, van metaal of plastic, gebruiken om figuren uit marsepein of fondant te steken. Groot, klein, elk figuur is mogelijk!
Plungers:
Met een plunger steek je heel makkelijk en snel een figuur uit en maak je ook een mooie bijpassende print in het uitgestoken figuur. Steek uit, en druk de plunger naar beneden voor de afdruk. Het uitgestoken figuur komt zo ook meteen makkelijk uit de plunger.
Relief aanbrengen:
Gebruik hiervoor textuurmatten, plungers of stempels. Denk ook eens aan voorwerpen die je thuis hebt om een leuke afdruk te maken. Bijvoorbeeld een snijplankje met een relief, of een glas met structuur.
Cupcakes vullen met een topping/frosting
Het vullen van een cupcake is heel eenvoudig! Je kunt het tijdens het maken van het beslag doen, door extra ingrediënten toe te voegen aan het beslag. Je kan het ook achteraf doen, als de cupcakes gebakken zijn. Vul een spuitzak met je favoriete vulling, bijvoorbeeld chocolade of aardbeien vulling. Neem een lange tip met een rond uiteinde en steek de tip in de bovenkant van de cupcake. Vul nu de cupcake met de heerlijke vulling. Als je geen tip hebt kun je ook een inkeping in de bovenkant van de cupcakes maken met een scherp mesje door er een stukje uit te snijden en dit er later weer in te stoppen.
Cupcakes decoreren en serveren
Serveer je cupcakes op een mooi bord of speciale schaal, maar denk ook eens aan een etagère. Deze zijn in vele soorten en materialen verkrijgbaar. Ook leuk zijn de cupcake wrappers die je om de cupcakes vouwt, bijvoorbeeld voor een speciale gelegenheid. Je cupcakes worden zo nog feestelijker! Voor een professionele uitstraling plaats je je vers gebakken cupcakes in een nieuw en schoon papieren bakvormpje. Voor de finishing touch gebruik je een van de vele soorten eetbare decoraties, zoals nonpareils, jimmies en sanding sugar.
Cupcakes van te voren maken en decoreren
Verse cupcakes die op de dag zelf zijn gemaakt en gedecoreerd zijn het allerlekkerst!
Wil je toch graag al van te voren wat voorbereiden? Dat kan! Bewaar de gebakken en afgekoelde cupcakes 1 tot 3 dagen in een luchtdichte doos, buiten de koelkast. De cupcakes blijven zo lekker luchtig en smeuig van binnen. Gebruik bij voorkeur een goed afsluitbare Tupperware doos.
De topping maak je bij voorkeur op de dag zelf. Lukt dit niet dan kun je de topping afgedekt in de koelkast 1 tot 3 dagen bewaren. Laat de topping voor gebruik eerst helemaal op kamertemperatuur komen. Sprinkels en dergelijke versieringen kun je het beste vlak voor serveren aanbrengen.
Mini cupcakes
Alle cupcakerecepten die je op de website kunt vinden, kunnen ook gebruikt worden voor het maken van mini cupcakes. Zo zet je in 1 keer lekker veel kleine traktaties op tafel! Met elk beslag dat geschikt is voor 12 standaard cupcakes, maak je minstens 24 mini's. De baktijd mag je verkorten naar 15-20 minuten. Hou ze dus even goed in de gaten tijdens het bakken.
Cupcakes bewaren
Beslag voor cupcakes kun je 1 dag bewaren, maar liever meteen gebruiken. Er zitten ingrediënten als melk en eieren in die beperkt houdbaar zijn. Doe het beslag in een afsluitbare doos en zet dit in de koelkast.
Je kunt het beslag ook invriezen. Dit kun je het beste doen in zakjes met zip lock. Zo kun je alle lucht uit het zakje duwen en meteen sluiten. Laat voor gebruik de zakjes met beslag op kamertemperatuur komen.
Je kunt er ook voor kiezen (als je plek hebt in de vriezer) om de bakvormpjes meteen te vullen en dan (in je bakblik ) in de vriezer te plaatsen. Bedek het geheel strak met plastic huishoud folie. Eenmaal bevroren haal je de cupcakes uit het bakblik en doe je ze in een zakje met zip lock. Pers zoveel mogelijk lucht uit de zakjes voor je ze sluit. Voor gebruik laat je de cupcakes op kamertemperatuur komen of voeg nog eens 5 tot 7 minuten toe aan de baktijd.
De gebakken cupcakes kun je 1 tot 3 dagen in een luchtdichte doos bewaren, buiten de koelkast. In de vriezer kun je gebakken cupcakes 2-3 maanden bewaren. Laat de cupcakes eenmaal weer uit de vriezer in ongeveer 2 uur weer op kamertemperatuur komen. Cupcakes bedekt met een laagje fondant kunnen ook ingevroren worden. Doe de cupcakes in een plastic zip lock zakje en en vries ze in. Voor gebruik laat je deze cupcakes eerst helemaal op kamertempertauur komen.
Toppings zoals een boter crème bewaar je 1 tot 3 dagen in de koelkast. Zit er melk in het recept, let dan op de houdbaarheidsdatum van de melk. In de vriezer kun je de frosting 2-3 maanden bewaren. Laat de topping voor gebruik eerst helemaal op kamertemperatuur komen!
Serveer cupcakes met alcohol er in verwerkt dezelfde dag voor de beste smaak.
Mislukken je cupcakes?
Helaas is de oorzaak hiervoor niet zo makkelijk aan te wijzen, het kunnen heel veel dingen zijn.. Soms bakken we honderden cupcakes en dan mislukken ze hopeloos, een andere keer zijn ze perfect. Je kunt het beste blijven proberen en letten op de volgende aanwijzingen. Uiteindelijk bak je de mooiste cupcakes!
- Gebruik alleen de beste kwaliteit ingrediënten.
- Beslag niet té lang kloppen (anders zakken cupcakes in).
- Oven echt goed voorverwarmen (anders zakken cupcakes in of worden niet gaar).
- Oven temperatuur meten om juiste temperatuur te bepalen.
- Oven deur tijdens het bakken niet openen (anders zakken cupcakes in). Zeker niet de eerste 20 minuten.
- Bakblik in het midden van de oven plaatsen, niet te hoog of te laag (barsten, niet goed gaar, holtes).
- Alleen ingrediënten op kamertemperatuur gebruiken (anders zakken cupcakes in, barsten).
- Roomboter goed luchtig mixen, de suiker kan zo goed door de boter worden opgenomen.
- Zijn de cupcakes wel goed gaar? (zo niet: cupcakes zijn nat, zakken in).
- Goed bakblik gebruiken, bij een te dun bakblik worden de cakes niet gelijkmatig gaar.
- Niet te veel beslag in de bakvormpjes doen (cupcakes zakken in), maar ook niet te weinig (holtes in cupcakes).
- Je cupcakebeslag zal uiteindelijk een mooie mix moeten zijn, dat niet te schenken is maak wel makkelijk en soepeltjes van je lepel af glijdt de bakvormpjes in en niet blijft plakken. Als je het beslag te lang mixt en het geheel wordt te slap, dan zullen de cupcakes inzakken.